gambo

[flash=http://i339.photobucket.com/albums/n463/textspace/lcd/lcd_1.swf?w=400&h=50&c=2&spd=2&b=1&t=HIDUP+ADALAH+PERJUANGAN+%2C+IA+PERLU+BERGERAK+DAN+BUKANNYA+BEKU.+HIDUP+ADALAH+MENIKMATI+KELAZATAN+SUSAH.]quality=high wmode=transparent width=400 height=50[/flash]

Monday, January 12, 2015

Kem Lepasan Sekolah 2015

Salam w.b.t.
           Setinggi-tinggi kesyukuran dirafa'kan ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurniaNya dapatlah saya kembali bertinta di sini.Alhamdulillah.Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia Rasulullah SAW, ahli keluarga dan sahabat handai Baginda yang telah banyak berkorban dan berjuang sehingga tertumpahnya nikmat iman dan Islam ke dalam diri kita sehingga hari ini.

           In Shaa Allah untuk entri kali ini , saya berhajat untuk berkongsi sedikit pengalaman yang dapat saya cicipi daripada Program Kem Lepasan Sekolah yang berlangsung pada 10 Januari 2015 di Setia Tropika , Johor Bahru. Program ini bermula pada jam 8.00 pagi dan berakhir pada jam 6.00 petang.

             Perjalanan ke sana pada waktu malam digagahi dengan peneman sejati iaitu adik saya , Nurul .Terima kasih temankan kakakmu ini.Walaupun sesat , tapi Alhamdulillah akhirnya jumpa juga destinasi yang hendak dituju.Terima kasih kepada akhwat Johor yang memberi layanan mesra kepada kami.

              Sepanjang Program KLS ini berlangsung , tugas yang saya lakukan adalah bertindak sebagai juru daftar para peserta juga mentor kepada mentee yang telah dibahagikan mengikut kumpulan.Untuk team saya, mentee saya seramai 17 orang dan mereka semua datang dari Batu Pahat , Johor. Sejurus pembahagian mentee kepada mentor selesai , kami bergerak ke 13 pameran kerjaya yang berada di luar dewan. Antara pameran kerjaya yang dilawati adalah seperti Law , Engineering , Geoscience , Sains Kesihatan , Medik , Achitecture dan macam-macam lagi.

             Setelah habis melawat pameran , kami sembahyang dan menjamu makanan tengah hari bersama-sama . Tepat jam 2.30 petang , kami masuk semua ke dalam kumpulan dan mendengar forum yang disampaikan oleh Dr Madihah , Pensyarah (PhD in Neuroscience di Universiti Otago , New Zealand)  dan Saudara Aizat (Bachelor in Engineering , University Adelaie , Australia).Forum Survival Kampus yang dikendalikan oleh Cikgu Hazwani


Peserta Program KLS


Team peserta dari Batu Pahat , Johor

Sesi pengenalan diri mentor
Sesi pengenalan mentor

Sesi pengenalan mentor
Salah seorang peserta program bertanya soalan

Sesi melawat booth Pameran Kerjaya

Sesi melawat booth Pameran Kerjaya

Sesi melawat booth Pameran Kerjaya

                Antara pengalaman yang diperolehi ialah dapat menajamkan lagi skill memimpin dan berkata. Selain itu , saya dapat meluaskan jaringan ukhwah dengan akhwat JB juga adik-adik KLS yang tinggal di sekitar Batu Pahat.Doa saya semoga kita berjaya mencapai apa yang dihajati , dan kena ingat kena sentiasa perbetulkan niat belajar hanya kerana Allah. Bahagilah masa dengan sebaiknya di waktu cuti ini dalam masa menunggu keputusan SPM keluar. Jangan berputus asa dan teruskan usaha sehingga ke akhirnya.

Tamatnya Program KLS ini , saya terus kembali pulang ke Batu Pahat kerana esoknya saya perlu bertugas di Makmal Mikrobiologi . Semoga Allah SWT redha. 

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails