Friday, May 30, 2014

Rehlah KORESYAR Beliawanis Pembina UTHMSalam w.b.t
         Setinggi-tinggi rasa syukur dirafa'kan ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dapatlah membuat sedikit perkongsian di sini.Alhamdulillah.Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia Rasulullah SAW , ahli keluarga dan sahabat handai Baginda yang telah banyak berjasa sehingga tertumpahnya nikmat iman dan Islam ke dalam jiwa-jiwa yang mendambakan kasih sayangNya.

         Pada 30 Mei 2014 bersamaan 1 Syaaban 1435 H(Jumaat) , telah berlangsungnya satu lagi program menarik anjuran Beliawanis PEMBINA UTHM dengan kerjasama Pakej Rekreasi PEMBINA iaitu Rehlah KORESYAR di Hutan Lipur , Batu Pahat , Johor. Program pada kali ini  melibatkan hampir 40 orang bilangan peserta yang di terdiri daripada beliawanis PEMBINA UTHM , pelajar UTHM Parit Raja dan juga ahli PEMBINA yang balik bercuti di Batu Pahat. Alhamdulillah. Pemilihan tema bagi Rehlah KORESYAR , iaitu  "Kompas Rejab , Syaaban ,dan Ramadhan" sangat bersesuaian bagi memberi sedikit pencerahan kepada para peserta(mahasiswi UTHM)  khususnya yang akan menduduki peperiksaan  akhir pada bulan Sya'aban dan akan balik bercuti sehingga bulan Ramadhan.


        Tentatif pendakian bermula pada jam 09.30 pagi sehingga 10.30 pagi.Sesampainya di puncak bukit , kami membuat halaqah dan membaca surah Al-Kahfi bersama-sama. Sesudah bacaan , terdapat sedikit pengisian daripada Ukhti Nadia.Bagi sesi pengisian , Ukhti Nadia memberikan sedikit tip persiapan bagi menghadapi bulan Ramadhan yang akan tiba.Antaranya, perlunya persiapan yang rapi dari segi :
1)Ruhi
2)Ilmu 
3)Fizikal 
4)Material

Persiapan Ruhi 
Persiapan ruhiyah dapat dilakukan dengan melaksanakan banyak ibadah , seperti memperbanyak membaca Al-Qur’an , dzikir dan doa. Dalam hal mempersiapkan ruhiyah, Rasulullah SAW mencontohkan kepada umatnya dengan memperbanyak puasa di bulan Sya’ban, sebagaimana yang diriwayatkan ‘Aisyah r.a  berkata:


" Saya tidak melihat Rasulullah SAW menyempurnakan puasanya, kecuali di bulan Ramadhan. Dan saya tidak melihat dalam satu bulan yang lebih banyak puasanya kecuali pada bulan Sya’ban” 
(HR Muslim).


Persiapan Ilmu pengetahuan
Ilmu pengetahuan berkenaan sesuatu perkara perlu dipelajari dan difahami kerana ianya akan memberi keberkesanan dalam pelaksanaan menerusi amal yang berterusan.Begitu juga dengan ilmu tentang bulan Ramadhan , perlu dipelajari dan difahami agar kita tidak merasa rugi apabila Ramadhan telah pergi.

 Bulan Ramadhan  yang bakal dilalui  bukan sekadar untuk menahan diri  daripada lapar dan dahaga , tetapi menahan nafsu daripada melakukan perkara yang mendatangkan dosa. Sebab itulah , bulan ini dianggap sangat istimewa dan sangat dinanti-nantikan oleh hambaNya kerana mampu mendidik kita menjadi hambaNya yang bertaqwa.

Mengapa diwajibkan berpuasa?Boleh rujuk firman Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah , ayat 183 yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman, kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu supaya kamu bertakwa."
“Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu adalah yang paling bertakwa.” 

(Al-Hujurat:13)

Demikian perintah Allah kepada kita agar melaksanakan ibadah berpuasa yang terangkum dalam Rukun Islam.Oleh itu, berhati-hatilah kita semua dengan etika berpuasa itu agar kita tidak tercicir ganjaran besar pahala sebagaimana yang dijanjikan Allah.

Persiapan Fizikal 
Persiapan fizikal ini melibatkan tubuh badan kita sama ada sudah bersedia atau tidak untuk berpuasa di bulan Ramadhan.Perkara yang boleh dilakukan ialah melatih diri berpuasa sunat bagi memastikan tiada kejutan semasa melaksanakan ibadah puasa,Banyak bersukan dan menjaga pemakanan juga penting untuk menghindarkan kita dijangkiti  pelbagai jenis penyakit yang boleh menghalang diri daripada melaksanakan ibadah puasa dengan sempurna.

Sebaik-baik muslim itu ialah apabila dia telah berjaya mempersiapkan fizikalnya selama 11 bulan sebagai bekalan menempuhi bulan Ramadhan.Hal ini kerana , apabila tibanya bulan Ramadhan , dia dapat beribadah dengan khusyuk tanpa sebarang halangan ketidakupayaan.

Persiapan Material
Persiapan material yang dimaksudkan di sini adalah persiapan keewangan ataupun harta milik kita yang boleh disumbangkan kepada mereka yang memerlukan.Bulan Ramadhan merupakan bulan muwasaah (bulan memberi sedekah). Memberi sedekah kepada orang lain walaupun diri sendiri tidak semampu mana, adalah amat digalakkan.

 Ganjaran pahala yang besar akan diberikan kepada orang yang tidak berkemampuan tetapi memberi sedekah kepada orang lain yang berpuasa walaupun ianya sekadar sebiji kurma, seteguk air atau sesudu mentega.Itulah qudwah yang pernah ditunjukkan oleh Rasulullah SAW terhadap umatnya.

Sesi tilawah surah Al-Kahfi di puncak bukit di Hutan Lipur

Pada masa yang sama, kami PEMBINA mengucapkan 'bitttaufiq wannajah fil imtihan" kepada mahasiswi yang akan menduduki final tidak lama lagi.Semoga berjaya ;)

“Ilmu adalah alat. Meskipun ilmu itu baik, ia hanya alat, bukan tujuan. Oleh kerananya, ilmu harus diiringi adab, akhlak dan niat-niat yang shalih. Ilmu demikianlah yang dapat mengantarkan seseorang kepada ketinggian maqam ruhaniah.” 

(Habib Ahmad bin Hasan al-’Aththas)

       Selesai pengisian , beberapa game telah dilaksanakan yang melibatkan perlawanan di antara 4 kumpulan.Kami sampai ke bawah tepat jam 12.15 tengah hari. Setiap kumpulan memperolehi hadiah mengikut kategori yang telah dipertandingkan.Kami bergerak pulang tepat jam 2.00 petang.

       Sekali lagi, jutaan terima kasih diucapkan kepada AJK yang komited dalam melaksanakan tugas yang telah diamanahkan sama ada secara langsung mahupun tidak langsung.Semoga usaha ini diberkati olehNya. InsyaAllah.Bertemu lagi pada program akan datang.No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails