Tuesday, May 13, 2014

Kerana Aku Juga Saudaranya


Salam w.b.t
         Setinggi-tinggi kesyukuran dirafa'kan ke hadrat Ilahi kerana mengizinkan saya untuk menukilkan secebis rasa di teratak ini. Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia Rasulullah SAW , ahli keluarga dan sahabat handai Baginda yang telah banyak menumpahkan rasa cinta  terhadap perjuangan dalam menegakkan agama tercinta ke benak jiwa yang mendamba kebenaran.

         InsyaAllah entri kali ini berkisar "Kerana Aku Juga Saudaranya" merupakan salah satu luahan rasa hati saya  mungkin seseorang yang tiada apa-apa kaitan hubungan kekeluargaan dengan Saudari Alifah , namun jauh di sudut hati ini bertapa saya sedar saya juga adalah saudara seIslam dengannya. Ternyata kenyataan beliau berhubung "Saya Cina dan Saya Ahli ISMA" banyak mengundang pelbagai kontroversi daripada pelbagai pihak.

       Di sisi sudut pandang yang berlainan , saya kagum dengan keberanian beliau  mengutarakan pendapatnya dalam kalangan umum. Isu mahu terima atau tidak itu terletak pada hak masing-masing yang menilai. Kalian diberi dua pilihan samaada mahu menilai dengan akal mahupun nafsu tanpa belas kasihan. Sekilas memandang atau menyoroti kenyataan beliau yang diterkam , secara tidak langsung memperlihatkan kebesaran kesabarannya yang mengatasi rasa marah manusia lainnya terhadap dirinya.

       Suka untuk saya berkongsi kepada sahabat pembaca berkenaan satu kisah yang terangkum di dalam surah al-Buruj yang menyentuh pembicaraan secara langsung peristiwa-peristiwa para pembesar yang menggali parit. Di zaman sebelum Islam, ada sekumpulan orang-orang mukmin , yang menurut satu pendapat , mereka adalah dari penganut-penganut Kristian yang berpegang dengan 'aqidah tauhid'. Mereka telah diseksa oleh musuh-musuh mereka yang kejam dan zalim.

      Mereka dipaksa meninggalkan aqidah tauhid dan agama yang dipegang mereka , tetapi mereka enggan dan tetap mempertahankan aqidah mereka. Lalu pembesar-pembesar yang zalim itu menggali sebuah parit yang besar dan menyalakan api di dalamnya.Kemudian mereka campakkan kumpulan orang-orang yang beriman itu ke dalam parit tersebut sehingga menyebabkan mereka mati terbakar.

     Pembunuhan ini dilaksanakan di khalayak ramai yang dikerah oleh pembesar-pembesar  berkuasa bagi memperlihatkan bertapa dahsyatnya hukuman bagi  mereka yang  ingkar dengan suruhan penguasa. Pembesar-pembesar itu begitu terhibur menyaksikan  pembakaran yang melibatkan kematian mereka yang tetap teguh dengan agamaNya.

      Di awal surah ini juga telah memberitahu kepada kita kemurkaan Allah terhadap para pembesar yang zalim itu.


"Demi langit yang mempunyai bintang-bintang yang besar. Dan demi hari (Qiamat) yang dijanjikan. Dan demi saksi dan yang disaksikan. Binasalah pembesar-pembesar yang menggali parit."
(Al-Buruj : 1-4)

        Pengajaran yang ingin dikhabarkan melalui kisah ini ialah bertapa hukuman yang diberikan ke atas  orang-orang beriman itu sebenarnya memperlihatkan lagi kebesaran aqidah yang mengatasi penindasan manusia , mengatasi api dan mengatasi hayat itu sendiri. Di sini juga membuktikan aqidah mereka yang menjulang ke puncak kemuliaan memberi kebanggaan kepada seluruh generasi manusia , di samping memperlihatkan kekejian pembunuhan yang dilakukan kepada mereka yang beriman.


         Seterusnya , izinkan saya membuat analogi yang benar berlaku di pentas ciptaanNya. Kisah yang ada sedikit kesamaan dengan kisah Saudari Alifah , dan ada sebab mengapa kisah ini berlaku.Tidak akan menyalanya bara jika tidak ada yang cuba mengapi-apikannya.

       Suatu ketika di dalam satu program yang kebanyakannya muslimah , tampil seorang wanita berbangsa India sebagai penceramah  menyentuh isu perkauman dan sensitiviti umat Islam.Beliau mengatakan , "Hukuman hudud di dalam quran itu sudah tidak relevan lagi pada zaman sekarang."

       Sedang mendengar ucapan beliau , melihat tiada tentangan terhadap kritikan beliau  walaupun dari fassilitator muslim sendiri , seorang muslimah yang merupakan salah seorang peserta program keluar ke hadapan semata-mata mahu membidas dengan cara baik  apa yang diperkatakan beliau. Peserta itu bukanlah dalam kalangan ustazah , tetapi sekadar merupakan pelajar biasa  yang ada di dalam dirinya kesedaran berkenaan hak-hak Islam yang perlu dipertahankan. Lantas , dewan menjadi senyap saat peserta itu menegur tindakan penceramah tersebut.

       Kesan daripada peristiwa tersebut , peserta itu diboikot , dihina dan dimaki sehingga membuatkannya sedih.Hasil keyakinan dan kebergantungan kepada Allah  , Alhamdulillah peserta itu mampu kembali menjalani kehidupan dengan luar biasa hingga ke hari ini. 

         Tanya kembali kepada diri, sudah sensitifkah kita dengan apa yang berlaku di pentas alam ciptaan Ilahi? Semoga perlakuan dan tingkah laku kita lebih baik daripada apa yang kita penakan di alam maya yang mungkin tidak diketahui siapa gerangannya. Kan qudwah teladan itu lebih berkesan daripada sekadar pada kata-kata dan pengucapan.

#InsyaAllah, kami sentiasa bersamamu Alifah#

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails