Saturday, October 12, 2013

Doktor Muslimah Yang Baik =)

                                             
                                                                  Salam w.b.t.
        Alhamdulillah dengan izinNya dapatlah saya kembali bertinta di teratak ini setelah sekian lama menyepi.Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia Rasulullah SAW , ahli keluarga dan sahabat handai Baginda. Harapannya kita sentiasa memperbaiki tingkah laku dan amalan kita dari semasa ke semasa dan berusahalah menjaga nikmat kurniaanNya yang terlalu banyak diberikan kepada kita.

         InsyaAllah untuk entri kali ini bertajuk "Doktor Muslimah Yang Baik." Yup, insyaAllah hari ini saya akan berkongsi satu cerita yang manis untuk dibaca bersama.Dan untuk pengetahuan para pembaca, kisah ini benar-benar berlaku kepada saya.Impian saya moga-moga ada ibrah yang boleh para pembaca cicipi hasil daipada sedikit perkongsian cerita ini.InsyaAllah.

       Pada 8 Oktober 2013(Selasa) yang lepas, dalam perjalanan ke tempat kerja ,semasa saya mahu parking kereta di bahagian parking bawah bangunan baru , saya telah memilih untuk parking di bahagian "D" , di mana tempat yang biasa menjadi favourite parking la katakan...sebab jika pagi tempat tu kosong dan mudah untuk parking. Dan pada pagi itu , saya dapati tempat "D" tu sudah penuh dan yang adapun 1 parking yang di apit oleh kereta berwarna putih dan kelabu. Jadi dengan rasa sedikit confident, saya pun masuk ke parking tersebut.Lalu nak di jadikan cerita, sangkaan saya bahawa muat untuk kereta saya masuk parking tersebut ternyata salah kerana kereta saya telah mencium kereta sebelah kiri saya...kereta tersebut berwana putih.

      Ya Allah ketika itu , saya yang tenang menjadi gabra seketika kerana saya merasakan saya perlu reverse semula untuk memberhentikan ciuman pada kereta tersebut.Saat itu saya dah tak fikir apa yang akan jadi pada kereta saya, tetapi saya memikirkan ,"Habislah aku kena bayar ganti rugi kereta tersebut." Ketika kejadian berlaku , seorang male nurse yang juga menunggang motorsikal di tempat tersebut ternampak saya melanggar kereta di sebelah dan yang tidak boleh saya lupa ....male nurse tu sampai ternganga melihat saya terlanggar kereta di sebelah dan tangannya menuding ke arah kereta itu.Mungkin dia pun terkejut melihat saya melanggar kereta itu.Waktu kejadian itu juga, dihadapan saya, ada sebuah kereta Alza putih yang mana...pemandunya  melihat ke belakang(ke arah saya) dan dia seakan-akan mahu melihat no plat kereta saya...(jangkaan saya mungkin kakak tu risau jika saya langgar lari kot)....tapi insyaAllah saya bukan begitu.Saya tidak sengaja melanggar kereta disebelah tu.

      Jadi dengan kudrat yang ada, saya menangkap gambar kereta yang saya langgar beserta no platnya. Pada awalnya, sekali imbas , saya ingat kereta yang saya langgar itu hanyalah berjenama proton sahaja.Namun tidak , rupanya saya pun ternganga melihat kereta tersebut kerana ianya berbrandkan wolkswagen polo yang baru tu...wow..."Hebatlah kau diyanah langgar wolkswagen ni."Menggelabar juga sebenarnya.....tetapi saat itu saya cuba kembali bermuhasabah.....berzikir dan beristighfar. Mungkin dalam kehidupan ni..saya kurang bersedekah dan bila perkara sebegini berlaku saya hanya mampu meletakkan sepenuh keyakinan hanya kepada Allah SWT sahaja.Tergambar beratus-ratus duit gaji saya yang akan keluar time tu berterbangan begitu sahaja...

        Tidak berlalu begitu sahaja, saya juga berusaha mencari pak guard yang menjaga di situ untuk memberitahukan hal ini...tetapi sayangnya tiada.Jadi memandangkan saya perlu kembali semula ke Makmal Mikrob dengan segera , sahabat saya mencadangkan untuk meletakkan 1 note pada keretanya.Note tu bertulis :"Minta maaf saya terlanggar kereta kamu, sila hubungi saya , 010- xxxxxxx." Melalui apa yang diberitakan oleh teman saya , pemilik kereta itu adalah merupakan seorang doktor.Hah...abislah saya.

       Sejujurnya saya menunggu pemilik kereta itu menelefon saya kembali , hari Rabu , tiada panggilan darinya hinggakan hati bermonolog sendirian, " Takkan pemilik kereta tu tak perasan note aku? ". Pada hari Khamis , sewaktu saya lunch call , ternyata pemilik kereta itu menelefon saya....dan kedengaran suara seorang lelaki.Saya pun apa lagi berbanyak-banyak minta maafla.Rupa-rupanya , melalui cerita lelaki itu , kereta itu milik isterinya yang merupakan HO di hospital.Oh ok....saat itu , saya lega. Lantas saya terus menggoffer untuk bertemu beliau dan isterinya untuk urusan ganti rugi(jika diminta). Suaminya membalas yang beliau akan menelefon saya kembali untuk urusan ganti rugi.

       Hari Jumaat ketika baru habis post call , teringat kembali bahawa saya perlu kembali ke makmal jam 12 tengah hari untuk bertugas di bahagian kaunter makmal(biasala rule baru.sebab ppk kat makmal tu semuanya lelaki, jadi bila semua pergi solat jumaat, tiada yang menjaga kaunter....jadi hawa-hawa inilah yang diamanahkan untuk bertugas). Semasa menjaga kaunter makmal patologi , datang seorang HO membawa sampel yang mana cop yang tertera di borang penerimaan sampel itu bercop " Dr Muslimah"(sama samaran).Saya pun apalagi...selesai urusan menerima sampel , terus saya bertanya :

Saya : "Dr ni Dr Muslimah kan?"

Dr Muslimah : "Ha'a ye saya."

Saya : " Saya Diyanah yang terlanggar kereta doktor tu...minta maaf sangat."

Dr Muslimah : "Oh , awaklah rupanya Diyanah tu...(dalam keadaan wajahnya tenang).Macamana boleh terlanggar kereta saya?"

Saya : " Saya ingatkan muat untuk masuk parking, tapi tidak muat...tu yang terlanggar ..(muka bersalah).Jadi doktor bagaimana? mahu gantirugi ke?

Dr Muslimah : "Tulah , sebab semalam pun saya dah cuba hilangkan kesan calar tu , hilang sikit tapi tidak hilang semua....tapi tak mengapalah diyanah, jika polish hilangla tu.(tenang je wajah doktor tu).

Saya : (Rasa bersyukur vs gembira) "Betul ke ni doktor tak bayar bayar?"(nak dapatkan kepastian).

Dr Muslimah : " Tak pe...tidak perlu .

Saya: " Terima kasih ya doktor."(Dalam hati saya terus berdoa moga-moga Allah SWT membalas jasa baiknya)

      Begitulah kisahnya.Dalam hidup ini terkadang banyak benda yang berlaku sebagai tanda Allah mahu menguji hambaNya.Ujian dari Allah SWT itu sebenarnya bukan kesusahan tetapi sebenarnya satu nikmat yang perlu disyukuri.Seperti kejadian yang terjadi ke atas diri saya.Pada awalnya, saya hampir give up dengan membayangkan duit gaji akan melayang hanya kerana perlu membayar ganti rugi kereta wolkswagen itu...tanpa saya meletakkan sepenuh pengharapan sepenuh-penuhnya hanya kepada Allah SWT, Pencipta Alam ini.Muhasabah semula, perlu untuk sesorang itu berfikiran positif terhadap Tuhannya. Ternyata juga , doktor muslimah itu adalah merupakan hamba Allah yang baik.Masakan tidak , jika benar-benar beliau berkira boleh sahaja beliau meminta ganti rugi sebab apabila saya meneliti semula kesan calar pada keretanya, walaupun sudah dibasuh , tetapi calarnya masih kelihatan panjang dan tebal.Saya tidak tahu berkata bagaimana melainkan rasa bersyukur di atas kurnianNya terhadap diri ini yang lemah .Semoga Allah SWT membalas jasa baik doktor muslimah itu sekeluarga. 

Ujian, bahasanya bisu.Hadirnya tidak terduga.Ada kala ujian itu bertandang untuk membersihkan dosa.Adaka untuk mengajak kita bertanya, apakah diri ini sudah terlupa. Ya...terlupa siapakah kita di sisiNya.Terlupa dari mana datangnya dan ke mana pula hala hidup kita?Terlupa kita sebenarnya tidak punya apa-apa.Apakah masih ingin menderhaka padaNya?

Dan sebelum terlupa....pagi tadi ada perlawanan bola jaring antara unit...Alhamdulillah walaupun kami tidak menang , tetapi kami dapat tempat ke-4.Terima kasih atas sokongan.


                                  


Peliharalah waktu yang kita ada dengan memenuhinya dengan pelbagai ibadah dan ketaatan.
                                                   

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails