Wednesday, May 16, 2012

Nakbah Palestin


Salam w.b.t.

        Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia , Rasulullah SAW , ahli keluarga dan sahabat Baginda.Tak terhingga rasa syukur diucapkan ke hadrat Yang Maha Esa kerana dengan izin dan rahmatNya dapatlah  saya kembali bertinta di teratak kesayangan saya ini..Alhamdulillah.Sungguh hati ini  terasa senang melihat langit yang ditemani rembulan yang menerangi sekalian alam.Seketika saya berfikir, dalam menghadapi cubaan dakwah dan cubaan dunia, banyak sebenarnya cita-cita ummah yang saya ingin kecapi mahu saya ceritakan kepada Allah SWT. Tapi terkadang saya mudah rasa lemah....dan saya tahu saya perlu menghindari rasa itu.Allah , saya tahu yang saya tak pernah keseorangan menghadapi ujian ini kerana Engkau sentiasa bersama hamba-hambaMu Y a Allah.Ya Allah , terima kasih kerana Engkau masih membenarkan saya hidup dalam lingkungan tarbiah di bumi tercinta Nilai ini. 

     Saya ingat lagi, dahulu saya  pernah dibayangi rasa takut untuk menyampaikan dakwah kerana saya tahu banyak perkara yang perlu saya belajar dan saya pelajari.Suatu yang menyejutkan juga saya pernah mengambil keputusan drastik untuk berhenti berdakwah kerana melihat kegagalan diri untuk membawa mereka cinta kepada tarbiyah.Allah :( apapun saya tahu mungkin inilah yang perlu saya hadapi bagi meinjakkan lagi semangat diri untuk berdakwah.Ingat lagi semalam mentadabbur surah Nuh bersama sahabat halaqah.Malu sangat , saya ini baru gagal berdakwah dalam jangka masa pendek dah mudah berputus asa.Nabi Nuh sendiri dah berdakwah kepada umatnya melebihi 900 tahun , tapi Nabi Nuh tak pernah putus asa.Allah :( maafkan saya.Yup saya akui saya perlu meneruskan usaha ini.

       Sebentar tadi, kak fadhilah dan saya baru habis buat usrah bersama adik-adik nursing  KPJ.Alhamdulillah , sejujurnya saya sangat bahagia hari ini dapat berusrah bersama mereka.Dari raut wajah setiap dari mereka benar-benar inginkan tarbiyah ini hingga ada yang request untuk di follow up untuk usrah seterusnya apabila mereka berada di tempat praktikal nanti.Allahuakbar!! Bukan itu sahaja , adik-adik ini juga memberi  kepada kami  sumbangan derma dari pelajar KPJ kepada rakyat di Palestin dan mengamanahkan kami untuk memberikan sumbangan tersebut kepada Aman Palestin.Nak sedih pun ada...yelah dah lah hari ini genap 64 tahun peristiwa Nakbah.

       InsyaAllah tadi kami membuat sedikit pengisian mengenai peristiwa Nakbah Palestin dan menyiarkan video AGENDA kepada adik-adik.Pengajaran yang boleh diperoleh  ialah setiap daripada kita perlulah mempunyai agenda/matlamatnya secara jelas.Juga perlulah mendekatkan diri dengan al-Quran dan sentiasa berusaha ke arah kebaikan.Di sini izinkan saya berkongsi kepada para pembaca berkenaan isu nakbah ini.Sejujurnya , ianya adalah hasil tulisan Dr. Zainur Rasyid ,Naib YDP ISMA Cawangan Seremban.Moga sama-sama beroleh manfaat.
__________________________________________

Apa itu Nakbah?
NAKBAH bermaksud MALAPETAKA atau BENCANA BESAR. Manakala Nakbah Palestin merujuk kepada pengisytiharan Negara Haram Israel yang telah diistiharkan secara rasminya pada 15hb Mei 1948. Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya pendudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Palestin secara sistematik dengan bantuan British dan PBB.

Apa kesan awal utama Nakbah ?
Nakbah menyebabkan hilangnya negara Palestin daripada peta dunia antarabangsa.
Lebih daripada 60 peratus rakyat Palestin (800 ribu orang daripada 1.4 juta) diusir ke luar negara dan 30 ribu lagi diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.
478 daripada 580 perkampungan rakyat Palestin yang wujud sebelum perang 1948 telah dihancurkan yang melibatkan lebih 34 jenayah pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.

Di manakah testimoni Nakbah?
Terlalu ramai dan banyak….. Arafat Hijazi, salah seorang saksi yang masih hidup menceritakan, 

“Saya melihat seorang tentera pengganas Zionis memegang saudara saya, Saliha al-Halabi yang hamil 9 bulan. Dia meletakkan senapangnya di leher Saliha lalu memuntahkan peluru sehingga Saliha terbunuh. Pengganas Zionis tersebut mengambil sebilah pisau lalu membelah perutnya sehingga terburai, kemudian mengeluarkan anak Saliha yang telah mati dengan pisau Nazinya yang mengerikan itu”.

Kem Pelarian Nahrul Barid, Lubnan 1948

Apakah realitinya setelah 64 tahun Nakbah?
1. Penjajahan dan penindasan yang berterusan sehingga mereka berjaya merampas lebih daripada 90% dari keseluruhan bumi Palestin.

2. Melakukan penangkapan dan pemenjaraan orang-orang Palestin yang tidak bersalah sehingga lebih daripada 12 ribu di kalangan mereka kini merengkok di dalam penjara Israel.

3. Sekatan ekonomi yang dirancang kemas sehingga orang-orang Palestin tersepit, menganggur dan dibelenggu kemiskinan serta kebuluran.

4. Anak-anak Palestin yang telah dinafikan hak untuk belajar sehinggakan jumlah mereka yang sempat ke pengajian menengah adalah dari peratusan yang sangat kecil.

5. Rejim Zionis tanpa malu dan segan telah membina tembok pemisah gergasi yang terpanjang di dunia yang menyekat penghidupan rakyat Palestin serta menjadikan Palestin sebagai penjara yang terbesar di dunia.

6. Seramai 6.45 juta di kalangan rakyat Palestin adalah pelarian yang hidup dengan penuh kedaifan sejak 62 tahun yang lalu. Inilah kes pelarian yang paling lama dan perit di dalam sejarah peradaban dunia.

7. Pembunuhan dan penyiksaan yang berterusan terutamanya di Gaza yang merupakan krisis kemanusiaan terhebat di abad ini.

8. Peningkatan serangan ke atas al-Quds oleh ekstremis Zionis yang mencabul kehormatan dan kesucian al-Quds serta projek pembinaan kuil Yahudi di perkarangan Al-Aqsa.

Apakah rancangan jangkamasa panjang mereka?
PengYahudian Baitul Maqdis dan pembinaan Kuil Yahudi ’The Solomon Temple’.
Pembinaan Israel Raya atau ’The Greater Israel’.
Menguasai dunia antarabangsa keseluruhannya.

Apakah mereka akan berjaya di dalam cita-cita ini?
Tidak.

Apakah bukti-bukti kegagalan mereka ?
-Kegagalan mereka untuk membina ’The Greater Israel’ walaupun setelah sekian lama mereka menjajah Palestin.
-Gaza kembali ke tangan Palestin dan Golan Height pula ke tangan Syria.Intifadhah menyebabkan merudumnya ekonomi Israel dan hilangnya ’rasa selamat’ di kalangan orang-orang Israel.
-Penghijrahan lebih 700 ribu orang-orang Israel yang melarikan diri pulang ke negara-negara Barat sejak tahun 2000 lagi.
-Generasi muda Yahudi mereka tidak berminat untuk mempertahankan agenda Zionis.
-Gagalnya regim Zionis dengan sokongan penduduk seramai 5 juta orang dan Amerika sekutunya untuk mengalahkan Gaza yang hanya mempunyai seramai 1.5 juta penduduk.
-Perjuangan umat Islam yang semakin kuat dan mendapat tempat di kalangan oarng-orang Palestin, bangsa Arab dan umat Islam di seantero dunia.
-Dan tentunya disebabkan janji-janji Allah dan Rasulullah s.a.w.

Perjuangan sudah sebati dengan kehidupan rakyat Palestin

Apakah cara terbaik untuk memenangi kembali Palestin dan al-Aqsa?
-Tidak boleh tidak, kita mesti mencontohi perjuangan generasi silam seumpama mencontohi kejayaan generasi Solahuddin al-Ayyubi dengan…

-Menjadikan matlamat perjuangan adalah untuk menegakkan kalimah Allah swt.

-Membina generasi yang bertaqwa kepada Allah dan memelihara diri daripada maksiat.

-Membuat persediaan perjuangan yang  sempurna dan amat mengambil berat terhadap isu pembebasan Al-Aqsa.

-Menyatukan kekuatan umat di bawah sistem yang satu.

-Menjadikan isu pembebasan Al-Quds sebagai isu Aqidah dan isu umat Islam.

-Marilah kita bersama-sama merenung kembali ayat Al-Quran:
“Janganlah kamu merasa lemah dan janganlah bersedih, kerana sesungguhnya kamu adalah lebih tinggi martabat daripada mereka sekiranya kamu beriman.” 
(Surah Ali Imran: 139)

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails