Saturday, December 17, 2011

Iktibar Perang Badar

Salam w.b.t
Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia, Rasulullah SAW , ahli keluarga dan sahabat Baginda. Ya Allah, permudahkanlah urusan kami dalam sentiasa melaksanakan ketaatan kepadaMu Ya Allah.Bantulah kami dalam mengharap dan mendamba cinta hanya kepadaMu Ya Allah, kepada pesuruhMu(Rasulullah SAW), dan para anbia.Tuntunlah jalan kami ke arah keredhaanMu agar kami ini sedar tanggungjawab kami sebagai hamba yang diciptakan ke dunia ini. Ya Allah , berilah kami kekuatan dan kesabaran dalam mengharungi perjuangan ini.Setinggi-tinggi kesyukuran dirafaa'kan ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin dan limpah kurniaNya, dapatlah saya kembali bertinta di teratak ini.Ya Allah, maafkanlah segala kekhilafan kami Ya Allah.

    Untuk entri kali ini...saya ingin sekali berkongsi cerita sejarah perang pertama umat Islam yang telah berlaku pada 17 Ramadhan tahun ke-2H.Saya tahu , mungkin ada di antara kita yang sudah tahu cerita ini, tetapi saya ingin kita ingat kembali sejarah ini dan ambil iktibar daripada peperangan ini.Ibarat sekuntum bunga yang mentaati titah TuhanNya, seperti itulah boleh digambarkan sifat umat Islam ketika itu(seramai 313 orang) yang patuh kepada pesuruh Allah yang bersama-sama Baginda menyertai Perang Badar.Situasi yang benar-benar mencabar kepada umat Islam terutamanya kerana ketika itu Allah telah mewahyukan kepada Rasulullah SAW tuntutan berpuasa pada siang hari sepanjang bulan Ramadhan.

      Sebenarnya peperangan itu bukan dirancang dari awal kerana tujuan Nabi Muhammad bersama pasukannya keluar dari Madinah adalah bagi mencegah kafilah dagang Quraisy yang menceroboh ke dalam kawasan Madinah.Madinah sebenarnya terletak di antara Mekah dengan Syam.Kerana itu apabila kafilah dagang Quraisy hendak pergi ke Sham, mereka akan melalui jalan berhampiran dengan Madinah.Begitu juga dengan perjalanan kafilah itu ke Mekah adalah melalui jalan yang sama.

     Saya akan cuba menceritakan secara ringkas peristiwa yang berlaku dalam setiap bab.Biar rasa lebih bersemangat. Saya juga mengakui saya ini hanyalah merupakan seorang wanita. Suatu ketika , saya ingat lagi yang saya pernah ditegur oleh seorang pemuda ...katanya jangan nak kata lebih sangat kerana yang banyak berjuang dalam lapangan dakwah ini adalah lelaki dan bukan wanita.Errmm...sejujurnya saya sangat tak faham mengapa dia mengatakan sebegitu sedangkan tidakkah dia sedar yang melahirkannya juga adalah seorang wanita. Tidakkah kau sedar wahai adam, kami wanita ini juga mempunyai perasaan.Kami tahu kami tak sekuat kalian...kerana tenaga seorang lelaki itu adalah 2 kali ganda kekuatan wanita.Tetapi perlunya kau tahu adam, tanpa kami , mungkin perjalanan kau mengharungi dugaan dan mehnah dakwah ini tak akan menemui kejayaan kerana kau perlukan seseorang wanita yang sentiasa menyokong dan memberi dorongan kepada kau.Orang itu adalah ibu kau sendiri, isteri kau dan barangkali boleh juga anak-anak kau.Tak perlulah terlalu ego kerana sejarah mencatatkan ramai wanita terbilang di zaman Nabi Muhammad SAW yang pernah berjuang bersama-sama tentera Islam dan membantu penyebaran Islam.Mereka itu antaranya: Siti Khadijah, Aisyah , Siti Fatimah , Zainab , Rabiaatul Adawiyah , Ummu Imarah ,Khaulah Al-Azwar , Sumayyah binti Khutbah, Ummu Ruman binti Amir , Umamah binti Abi Al-Ash, Ummu Ayub Al-Anshariyah, Asma binti Umais dan banyak lagi.

     Ok...cukuplah untuk bebelan itu.Saya tak marah cuma saya terasa sikit.Yang pentingnya, setiap dari kita memang diciptakan dengan kelebihan dan kekurangan.Terimalah seadanya pemberian Tuhan ini agar dapat sama-sama lengkap melengkapi.

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kiamat, maka apabila dia menyaksikan sesuatu peristiwa, hendaklah dia menghadapinya dengan baik atau diam.Bijaksanalah membimbing wanita kerana wanita itu diciptakan daripada tulang rusuk, dan yang paling bengkok ialah yang sebelah atas.Jika engkau berusaha meluruskannya, nescaya ia patah.Tetapi jika engkau biarkan, ia akan sentiasa bengkok.Kerana itu bijaksanalah membimbing wanita dengan baik."

(Riwayat Muslim)
____________________________________________________

1)Madinah Kota Kasih Sayang
Sebelum kedatangan Rasulullah SAW ke Madinah kabilah Bani Aus dan Khazraj sentiasa bergaduh.Selain kabilah Bani Aus dan Khazraj yang tinggal di Madinah, terdapat juga kabilah lain yang turut tinggal di sana.Mereka adalah berketurunan Yahudi dari Bani Qainuqa , Bani Nadhir , dan Bani Quraizah. Al-Barra yang merupakan ketua Bani Khazraj mengalu-alukan kedatangan Rasulullah SAW dan pengikutnya Muhajirin ke Madinah. Al-Barra mengimbau kembali bagaimana tertariknya beliau dengan kepimpinan Rasulullah SAW.Menurut al-Barra, ketika beliau bersama rombongan dari Madinah menunaikan ibadah haji di Mekah , Rasulullah SAW bersama Abu Bakar as-Siddiq datang menemui mereka lalu membacakan ayat-ayat Quran hingga Barra dan pengikutnya terpesona mendengarnya.Lalu Barra berkata kepada pengikutnya:

"Orang Yahudi selalu berkata , dalam kitab mereka ada mengatakan akan diutus seorang nabi.Saya yakin inilah nabi yang dimaksudkan itu.Lebih baik kita ikut nabi sebelum ada kaum yang lain mendahului kita."

      Orang yahudi di Madinah mengetahui kedatangan Rasulullah SAW dan pengikutnya ke Madinah.Mereka turut gembira kerana mereka berharap dengan hadirnya Rasulullah SAW beserta pengikutnya ke Madinah akan membantu menyelesaikan pergaduhan antara kaum Bani Aus dan Bani Khazraj.Hal ini kerana orang Yahudi  dan yahudi(Bani Qainuqa) yang merupakan ahli perniagaan terkenal di pasar Qainuqa merasakan perniagaan mereka sedikit terganggu disebabkan pergaduhan yang sentiasa tercetus di antara kaum Bani Aus dan kaum Bani Khazraj.Mereka berharap dengan kedatangan Rasulullah SAW dapatlah mengembalikan keharmonian kedua-dua pihak agar perniagaan mereka berjalan lancar.

      Penghijarahan Rasulullah SAW dan pengikutnya ke Madinah disambut dengan rasa gembira oleh penduduk Madinah. Sesampainya mereka di sana, tindakan pertama Rasulullah SAW adalah membina masjid Nabawi bersama-sama penduduk Madinah.Masjid Nabawi ini adalah merupakan masjid kedua selepas masjid pertama (Masjid Quba') yang Rasulullah SAW bina bersama penduduk Bani Amer sebelum berhijrah ke Madinah. Tindakan kedua yang dilakukan Rasulullah SAW adalah dengan mempersaudarakan 45 orang Muhajirin dengan 45 orang Ansar.Tindakan seterusnya , Rasulullah SAW membuat Piagam Madinah.Berikut adalah isi kandungannya:
  1. Penduduk Madinah hidup aman damai dan tidak boleh lagi bersengketa.
  2. Orang Islam sendiri akan menghukum sekiranya keluarganya berbuat salah , zalim dan sebagainya.Kemudian mereka bersama melaksanakan hukuman itu walau pada keluarga sendiri.
  3. Orang bukan Islam Madinah berhak melindungi harta mereka tetapi sekiranya mereka melakukan kesalahan , mereka tidak menghalang kaum Muslimin bertindak balas ke astas mereka.
  4. Orang Islam dan bukan Islam tidak boleh melindungi pesalah.
  5. Orang Yahudi dan Islam bersama membiayai perang.
  6. Penduduk Madinah bersatu menentang musuh yang menyerang Madinah.


2)Api Dalam Sekam
Seperti yang diberitahu, Pasar Qainuqa dikuasai oleh peniaga Yahudi.Tempat ini menjadi pusat ekonomi orang Yahudi.Sejak dahulu belum pernah ada orang Arab berniaga di sini.Sebelum ini, kaum Bani Aus dan Bani Khazraj pernah berniaga di situ, tetapi tidak bertahan lama kerana mengalami kerugian.Situasi berlainan pula yang berlaku apabila beberapa orang Muhajirin berniaga di situ.Ketua yahudi, Abdullah bin Ubai pada mulanya membenarkan orang Muhajirin ini berniaga kerana dia yakin mereka akan rugi sepertimana yang berlaku pada kaum Bani Aus dan Khazraj , tetapi sebaliknya keuntungan menyebelahi peniaga Muhajirin. Peniaga Muhajirin itu adalah Abdul Rahman bin Auf , Abu Bakar as-Siddiq , Zubair bin Awwam dan Uthman bin Affan.Perniagaan mereka menjadi tumpuan kerana mereka pandai memikat hati pelanggan, sentiasa berlaku jujur dan harga barangan mereka jauh lebih berpatutan berbanding peniaga Yahudi.

      Rasulullah SAW telah mempersaudarakan Sa'ad bin al-Rabi' dengan Abdul Rahman bin Auf. Apabila berlakunya ketidakpuashatian antara orang yahudi dengan peniaga Muhajirin ini, Sa'a bin al-Rabi' telah dipersalahkan kerana beliaulah yang membawa Abdul Rahman bin Auf , Abu Bakar as-Siddiq ,Zubair bin Awwam dan Uthman bin Affan berniaga ke pasar Qainuqa.
  
      Dalam kalangan orang yahudi Madinah, ada seorang lelaki yang bernama Abdullah bin Salam yang sangat mereka hormati.Beliau juga merupakan seorang pendeta yahudi yang berpegang teguh pada agama nenek moyangnya.Kitab Taurat juga sering dibacanya.Pada masa yang sama beliau ingin sangat berjumpa dengan Rasulullah SAW lalu menyatakan keIslamannya.Hal ini diketahui oleh Abdullah bin Ubai dan membuatkan dia merasa sangat marah.Lantas Abdullah bin Ubai terus membuat helah dengan mahu menyatakan keIslamannya kepada Nabi Muhammad SAW bagi menyelamatkan  dirinya dan kaum yahudi di Madinah..juga kerana dengan berpura-pura menjadi pengikut Nabi Muhammad SAW, dia dapat tahu apa yang akan dilakukan oleh Nabi Muhammad kepada yahudi.Bukan itu sahaja, Abdullah bin Ubai juga menjadi pengintip bagi kafilah Quraisy di bawah pimpinan Abu Jahal di Mekah.

3)Bermula Sengketa
Nabi Muhammad SAW bercadang membuat perjanjian dengan kabilah-kabilah yang berada disepanjang laluan Mekah ke Syam kerana Baginda yakin kafilah dagang Quraisy Mekah pasti akan melalui wilayah itu setiap kali ke Syam.

      Amru al-Ash diamanahkan oleh Nabi Muhammad SAW untuk memujuk kabilah Juhainah yang mendiami kawasan laluan Mekah dan Syam.Ternyata pelawaan Amru untuk menghulurkan tali persahabatan diterima oleh wakil kabilah Junainah iaitu al-Zumar.Selain itu, perjanjian persahabatan juga dihulurkan kepada kabilah Bani Dhamrah dan diterima dengan baik oleh ketua Bani Dhamrah.

     Tidak lama kemudian, pencerobohan kafilah Quraisy ke dalam kawasan larangan itu dikesan oleh pasukan peronda Madinah lalu dilaporkan terus kepada Nabi Muhammad SAW.Baginda memerintahkan Hamzah bin Abdul Talib bersama 30 orang keluar bagi menghalang pencerobohan wilayah Madinah olah kafilah dagang Quraisy di bawah pimpinan Abu Jahal iaitu seramai 300 orang.Akhirnya mereka bertemu di al-Is , suatu tempat yang terletak di antara Yanba dan Marwah tetapi peperangan tidak tercetus.

     Pada 1 Syawal 1 Hijrah, sekali lagi Nabi Muhammad SAW menerima berita bahawa Abu Sufian bersama 2oo orang kafilah dagang Quraisy Mekah akan pergi ke Syam dengan melalui wilayah Madinah.Selepas mendapat tahu perkara itu , Nabi Muhammad SAW membentuk sebuah pasukan bagi menghalang kafilah dagang itu.Seramai 60 orang Muhajirin menyatakan kesanggupan menyertai pasukan itu di bawah pimpinan Ubaidah.Ketika ini juga tiada sebarang pertempuran berlaku kerana orang Quraisy berasa gentar dengan kehebatan pemanah pengikut Nabi Muhammad SAW.

4)Di Ambang Peperangan
Kisah perjanjian yang termetri antara Nabi Muhammad SAW dengan Bani Junainah dan Bani Dhamrah diketahui oleh Abu Jahal(Abdul Hakam) dan menaikan kemarahannya , Abu Lahab(Abdul Uzza) dan pengikutnya yang lain.Tetapi hal yang berlaku lain pula pada Abbas.Abbas sememangnya menyayangi anak saudaranya itu , namun setelah Nabi Muhammad SAW mengaku menjadi pesuruh Allah SWT, Abbas terus memendam dendam kepada Baginda.

      Abu Lahab(juga merupakan bapa saudara Nabi , seorang yang kaya) memberi cadangan kepada orang Quraisy untuk membuat huru hara di Madinah dengan musnahkan tanaman orang Islam dan musnahkan kandang haiwan kepunyaan orang Yahudi agar berlaku persengketaan antara orang yahudi dengan orang Nabi Muhammad SAW. Abu Lahab begitu yakin sekiranya persengketaan ini berlaku, maka Nabi Muhammad SAW pasti tidak akan mengganggu kafilahnya yang melalui sempadan Madinah untuk menuju ke Syam.Kuasa Allah mengatasi segala-galanya.Perancangan itu gagal kerana Nabi Muhammad SAW berjaya mendamaikan mereka.

      Abu Sufian yang merupakan pemimpin Quraisy yang berpengaruh sekali lagi ingin mencabar Nabi Muhammad SAW dengan sengaja memilih jalan melalui wilayah Madinah untuk ke Syam kerana mahu menunjukkan kekuatan mereka kepada Rasulullah SAW.Apabila hal itu diketahui oleh Nabi Muhammad SAW, Baginda segera membentuk satu pasukan bagi menghalang pencerobohan itu.Akhirnya terbentuk sebuah pasukan yang mempunyai 200 orang.Mereka mengenderai 30 ekor unta yang dinaiki secara bergilir-gilir.

      Abdullah bin Ubai yang merupakan pengintip bagi pihak Quraisy Mekah memberitahu Abu Sufian berita bahawa Nabi Muhammad SAW bersama pengikutnya sudah menunggu di sempadan Madinah untuk  merompak barang dagangan mereka.Abdullah bin Ubai sengaja memberitahu kepada Abu Sufian bahawa pasukan tentera Nabi Muhammad SAW adalah 3 kali ganda pasukan tentera Abu Sufian kerana mahu mengelakkan pertempuran sesama mereka walaupun hakikatnya tentera Abu Sufian lebih ramai daripada tentera Islam iaitu seramai 1000 orang.

     Nabi Muhammad SAW pun meninggalkan tempat itu apabila tidak melihat kafilah Quraisy Mekah melalui kawasan itu.Dalam perjalanan pulang ke Madinah , Nabi Muhammad SAW sempat singgah di perkampungan Bani Mudlij bagi menyampaikan dakwah dan mengajak mereka mengikat perjanjian.

5)Peristiwa di Naklah
Saat ini muncul pula isu arah kiblat.Orang yahudi mempersendakan orang Islam kerana bersembahyang menghadap ke arah Baitulmuqaddis.Maka turun ayat Quran surah al-Baqarah ayat 143.Selepas turun ayat itu ,Nabi Muhammad SAW menyuruh para pengikutnya bersembahyang menghadap ke arah Baitullah atau Kaabah di Masjidil Haram.

      Pada bulan Rejab tahun ke-2 Hijrah , Nabi Muhammad SAW membentuk pasukan bersenjata yang ditugaskan menjaga keselamatan negara dan orang ramai.Baginda juga membentuk pasukan peninjau bagi mengintip pergerakan musuh.Pasukan peninjau terdiri daripada 12 orang.Mereka itu adalah Abdullah Jahsyi , Saad bin Abi Waqas , Uthbah bin Ghazwan , Umar al-Khattab, Waqiq bin Abdullah Tamimi, Hamzah, Ammar bin Yassir. Mereka juga dibekalkan dengan 6 ekor unta bagi dijadikan tunggangan.Selepas isyak, 12 peninjau itu dihantar ke luar Madinah secara rahsia.

     Nabi Muhammad SAW memberi amanat kepada Abdullah bin Jahsyi al-Asadi dan pasukannya.Baginda memberikan sepucuk surat kepada Abdullah bin Jahsyi dengan pesanan surat itu hanya boleh dibuka selepas 2 hari perjalanan ke luar Madinah.Setelah 2 hari, Abdullah Jahsyi membuka surat pemberian Nabi Muhammad SAW itu.Kandungan surat itu:

"Selepas membaca surat ini maka segeralah kamu menuju ke Naklah yang terletak di antara Mekah dengan Taif.Intiplah pergerakan kaum Quraisy.Kemudia segera laporkan kepada saya."

     Kebetulan pada masa yang sama satu kafilah dagang Quraisy Mekah yang dipimpin oleh Amru bin Hadhrami sedang dalam perjalanan pulang dari Syam ke Mekah.Orang Quraisy Mekah merampas seekor unta milik Uthbah dan Saad lalu mereka ini ditawan.Ukasyah(pengikut Amru) memaksa Uthbah dan Saad memberitahu tujuan sebenar mereka ke situ.Namun Uthbah dan Saad berdiam kerana ingin menjaga rahsia.Ukasyah mencukur rambut di kepalanya tanda bersedia pergi berperang.Abdullah bin Jahsyi berasa serba salah kerana jika dibiarkan tindakan Ukasyah itu, mereka pasti dapat sampai ke Mekah dengan selamat sementara jika berperang adalah tidak dibolehkan kerana bulan itu adalah bulan yang diharamkan berperang.

      Waqiq yang ternampak Uthbah diseksa oleh Amru segera melepaskan anak panah tepat mengenai Amru.Maka terjadi pertarungan antara mereka dan Amru terbunuh.Kafilah Quraisy Mekah yang lain segera melarikan diri ke Mekah dan meninggalkan banyak barangan dagangan.

     Abdullah Jahsyi merasa bersalah dan meminta maaf kepada Nabi Muhammad SAW kerana telah mencetuskan peperangan dalam bulan haram dan sanggup menerima hukuman daripada perbuatannya. Tetapi dengan turunnya ayat Quran dari surah al-Baqarah ayat 217 umat Islam Madinah kembali bersatu.6)Menuju Medan Jihad
Nabi Muhammad SAW mendapat tahu bahawa kafilah dagang Quraisy berjaya meloloskan diri ke Syam. Lalu Baginda mengarahkan Thalhah bin Ubaidillah dan Saad bin Zaid pergi ke utara bagi mendapatkan maklumat tentang kafilah dagang Quraisy itu.Thalhah meminjam kuda Zubair manakala Saad meminjam kuda Miqdad.

     Sesampainya Saad dan Thalhah di Al-Haura ,mereka menyamar menjadi pengembara Khurasan apabila berjumpa dengan kafilah dagang Quraisy di bawah pimpinan Abu Sufian.Akhirnya Saad dan Thalhah kembali ke Madinah untuk memberitahu Nabi Muhammad SAW bahawa kafilah Quraisy itu sedang dalam perjalanan merentasi wilayah Madinah untuk kembali ke Mekah.Kafilah Quraisy membawa 1000 ekor unta yang sarat membawa makanan dan senjata sebagai persediaan berperang dengan tentera Nabi Muhammad SAW.

     Nabi Muhammad SAW  memberi tanggungjawab membentuk pasukan menghadapi kafilah Quraisy kepada Ali bin Abi Talib.Ali memberitahu Nabi Muhammad SAW bahawa jumlah yang mahu menyertai misi kali ini hanyalah seramai 313 orang sahaja.Bani Aus seramai 61 orang, Bani Khazraj seramai 170 orang dan orang Muhajirin seramai 82 orang.Nabi Muhammad SAW berpuas hati dengan jumlah itu.Selain itu, tentera Islam membawa 70 ekor unta dan 2 ekor kuda yang dinaiki secara bergilir-gilir.Ramai antara mereka yang cuma bersenjatakan pelepah kurma.

     Dalam 313 orang itu, 8 orang tidak dibenarkan turut serta kerana sebab-sebab tertentu.Mereka itu antaranya Uthman Affan yang terpaksa pulang semula ke Madinah kerana perlu menjaga isterinya yang sedang sakit.Jadi bilangan 313 itu berkurang menjadi 305 orang yang menuju ke Badar.

    Abu Sufian mengetahui rancangan Nabi Muhammad SAW beserta pengikutnya yang sedang mengawal sempadan Madinah lalu Abu Sufian mengambil keputusan untuk kembali ke Mekah dengan melalui jalan di persisiran pantai.Sesampainya Abu Sufian sampai ke Mekah bersama pengikutnya dan barang dagangannya , dia diberitahu bahawa Abu Jahal serta pasukan tenteranya telah keluar Mekah untuk menyelamatkan kafilah dagang itu.Abu Sufian menulis surat kepada Abu Jahal dan mengarahkan Abu Jahal pulang ke Mekah kerana kafilah dagang mereka telah selamat sampai ke Mekah.Abu Jahal berkeras juga mahu meneruskan perjalanan ke Badar menemui Nabi Muhammad SAW untuk menunjukkan kehebatan mereka.

     Keesokan harinya, Ali bin Abi Thalib , Zubair bin Awwam dan Saad bin Abi Waqas yang ditugaskan memantau kawasan sekitar membuat rondaan di seitar kawasan Badar.Tiba-tiba mereka terserempak dengan 2 lelaki yang sedang memimpin seekor yang membawa bebanan.Ali, Zubair dan Saad segera mendapatkan lelaki itu.Rupa-rupanya mereka itu adalah milik tentera Quraisy yang dipaksa mencari minuman.Melalui cerita lelaki itu, tentera Quraisy berada di balik bukit pasir , mereka memakai baju besi dan membawa tunggangan unta dan kuda.Tentera Quraisy itu datang untuk memerangi tentera Islam.Pemimpin Quraisy yang menyertai adalah seperti : Uthbah bin Rabia'h, Abu Bakhtar bin Hisyam, Hakim bin Hizam, Naufgal bin Khuwailid , Harith bin Amer , Thaimah bin Ady , Nadher bin Harith , Zum'ah bin Aswad , Amer bin Hisyam , dan Umaiyah bin Khalaf.

      Suasana menjadi sepi seketika memikirkan saat genting itu.Tujuan Nabi Muhammad SAW sebenarnya adalah untuk menghalang kafilah dagang Quraisy yang menceroboh kawasan Madinah, tetapi sekarang mereka sedang berhadapan dengan tentera Quraisy yang lebih ramai bilangannya serta lengkap dengan senjata.

7)Mimpi Atiqah
Atiqah binti Abdul Muthalib bermimpi melihat seorang lelaki datang ke kota Mekah menaiki seekor unta yang besar.Kemudian berhenti di kawasan lapang di tengah kota Mekah lalu berteriak dengan suara yang sangat kuat:"Wahai kaum Quraisy , kamu akan berangkat ke tempat kematian dalam masa 3 hari lagi."

     Keesokan harinya, angkatan perang Mekah berkumpul di hadapan Kaabah.Jumlah mereka 1300 orang , 600 orang antara mereka memakai baju besi dan 200 orang tentera berkuda.Setelah cukup semua kelengkapan perang, mereka menuju ke Madinah.


8)Perang Badar
Pada 17 Ramadhan tahun 2 Hijrah/17 Mac 624 Masihi, Nabi Muhammad SAW menyuruh pasukannya berpindah ke kawasan yang dekat dengan punca air.Tujuannya adalah untuk menguasai kawasan air itu agar musuh tidak mendahului mereka.Di sana mereka membina takungan air bersih bagi membolehkan pasukan mereka menggunakannya.Ini akan merugikan pihak musuh kerana mereka tiada air untuk diminum ketika kehausan.

      Bagi tentera Abu Jahal pula, dia menghantar Umair untuk memantau tentera Nabi Muhammad SAW.Ternyata Abu Jahal begitu yakin bahawa dia akan menang dalam peperangan ini.Abu Jahal mencabar Uthbah bin Rabia'ah kerana dia mahu berundur dari menyertai peperangan bagi pihak Quraisy.Uthbah melakukan sedemikian kerana dia tidak mahu berperang dengan anak kesayangannya sendiri iaitu Huzaifah yang telah menyertai tentera Islam.Orang ramai mentertawakan Uthbah , lalu Uthbah membatalkan hasratnya itu dan memutuskan untuk berperang.

     Nabi Muhammad SAW menyusun tenteranya untuk berperang.Mereka yang mahir bersenjata diletakkan di bahagian hadapan dalam 3 barisan.Mereka yang lain yang bersenjatakan pedang dan lain-lain berada di barisan belakang pemanah.Unta-unta pula diletakkan di barisan paling belakang kerana mereka lebih suka berperang dengan berjalan kaki.

     Nabi Muhammad SAW juga berpesan kepada pasukan pemanah:

"Selepas kamu dapati jumlah musuh sudah ramai menyerbu ke arah kamu, lepaskanlah anak panah kepada mereka.Jangan terburu-buru melepaskan anak panah kecuali benar-benar diyakini mengenai sasarannya.Saya berpesan kepada mereka yang bersenjatakan pedang , jangan terburu-buru menghunus pedang kecuali musuh benar-benar menghampiri kamu."

      Baginda juga mengingatkan tenteranya sekiranya menjumpai Abu al-Bakhtari bin Hisyam dan Al-Abbas bin Abdul Mutalib, jangan membunhnya kerana mereka telah dipaksa ikut berperang.Al-Aswad bin Abdul Asad yang telah bersumpah akan memusnahkan takungan air milik tentera Islam segera mencabar Hamzah untuk menikam badannya yang memakai baju besi.Akhirnya Al-Aswad ini tumpas di tangan Hamzah dan pasukan tentera Islam bertakbir serta menyebut nama Allah.

      Melihat keadaan itu, Abu Jahal terlalu marah lalu mara ke arah tentera Islam.Pada mulanya Uthbah bin Rabiah telah bersetuju untuk berlawan 1 lawan 1 dengan tentera Islam.Namun , anaknya al-Walid bin Uthbah tidak sampai hati melihat ayahnya berlawan seorang dan akhirnya Uthbah ditemani al-Walid dan Syaibah bin Rabiah.

     3 pahlawan Quraisy itu mencabar orang Islam keluar bagi bertanding 1 lawan 1 dengan mereka.Maka cabaran itu segera disambut oleh 3 orang pemuda Ansar iaitu Auf bin Al-Harith , Muawwids bin al-Harits dan Abdullah bin Rawahah.Tetapi 3 pahlawan Quraisy mengatakan bahawa mereka ber3 bukanlah tandingan mereka.Lalu Nabi Muhammad SAW memilih Ubaidah al-Harith, Hamzah bin Abdul Mutalib dan Ali bin Abi Talib.

     Ketiga-tiga pahlawan Quraisy itu tumpas di tangan pasukan tentera Islam.Al-Walid telah dibunuh oleh Ali bin Abi Talib manakala adiknya Syaibah telah ditumpaskan di tangan Hamzah sementara Uthbah tewas di tangan Ubaidah.Ketika itu, Allah telah mewahyukan kepada Nabi Muhammad SAW:

"Ingatlah ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhan kamu, lalu ia perkenankan permohonan kamu dengan menghantar 1000 malaikat yang datang berterusan."
(Surah al-Anfal:12)

Kemudian Allah mewahyukan kepada malaikat:

"TuhanMu mewahyukan kepada malaikat , sesungguhnya aku menyertai kamu , maka tetapkanlah hati orang yang beriman.Aku akan mengisi hati orang kafir itu dengan rasa gerun.Oleh itu, pancunglah leher mereka dan potonglah tiap-tiap anggota mereka ketika bertempur.
(surah al-Anfal:12)

     Memang betul bantuan Malaikat datang membantu menumpaskan musuh Allah. Hinggakan sebahagian pasukan Islam pelik kerana belum sempat dia memancung leher musuh, kelihatan leher itu terputus sendiri seakan-akan ada makhluk halus yang memancung leher itu.Ternyata kebenaran yang diberitahu oleh Nabi Muhammad SAW berkenaan bantuan Malikat itu menyemarakkan lagi semangat pasukan Islam menumpaskan musuhnya.

      Tiba-tiba, seorang tentera Quraisy berteriak dengan menyebut nama Nabi Muhammad SAW untuk dibunuh. Nabi Muhammad SAW terus tunduk lalu mengambil segenggam pasir lalu melemparkannya ke arah musuh yang mahu membunuhnya.Dengan izin Allah mata tentera Quraisy yang terkena pasir itu menjadi buta.

      Siri pembunuhan ini juga memperlihatkan Umaiyah bin Khallaf yang tumpas di tangan hambanya dahulu iaitu Bilal bin Rabah.Abu Jahal akhirnya tumpas di tangan Abdullah bin Mas'ud lalu kepalanya di bawa menghadap Rasulullah SAW.Sebelum Abu Jahal mati, dia sempat diseksa oleh 2 orang remaja Ansar iaitu Muaz(14 tahun) dan Muawwaiz(13 tahun) yang bercita-cita untuk membunuh Abu Jahal dan mati syahid.Muaz cedera parah manakala Muawwaiz telah syahid semasa mahu mengalahkan musuh Allah SWT.Akhirnya pasukan tentera Islam telah mencapai kemenangan dalam perang Badar.Allahuakbar!!!Allahuakbar!!!Allahuakbar!!!!.

Kesimpulannya..jagalah hubungan dengan Allah SWT, pasti Allah SWT akan menjaga kita.

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails