Wednesday, October 26, 2011

Sekitar HIMPUN


Salam w.b.t.Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia, Rasulullah SAW , ahli keluarga dan sahabat handai Baginda.Setinggi-tinggi kesyukuran saya rafa'akan ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin dan limpah kurnianya dapatlah saya menaip kembali bait-bait seruan keazaman memartabatkan Islam yang saya rasa perlu dikongsikan kepada para pembaca.

           Alhamdulillah...akhirnya saya berpeluang mengikut ISMA Melaka bersama pelajar-pelajar dari Melaka Manipal Medical College dan beberapa lagi pelajar dari KUIM untuk hadir bersama-sama ke HIMPUN yang diadakan di Stadium Shah Alam pada 22 Oktober 2011 iaitu pada hari Sabtu.Sesuatu yang mengujakan saya apabila saya dapat melihat dan menilai sendiri matlamat dan objektif yang mahu dicapai melalui HIMPUN ini.Pada mulanya, sebelum pergi ke sana , ramai yang menghalang kerana takut akan berlakunya rusuhan.Sejujurnya, selepas hadir ke sana, saya menerima pencerahan pandangan saya berkenaan HIMPUN.

          Untuk pengetahuan para pembaca, ada kisah disebalik HIMPUN ini diadakan.Hal ini berikutan rentetan daripada pemeriksaan yang dijalankan oleh Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS) ke atas majlis Thanksgiving Dinner yang diadakan oleh Gereja Methodist Damansara Utama pada awal Ogos lepas.Melalui pemeriksaan ini, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah mengeluarkan titah dan melahirkan rasa amat tersinggung dengan usaha pihak tertentu yang cuba melemahkan kepercayaan dan aqidah orang Islam di negeri Selangor itu.Pensyarah UIAM , Profesor Dr. Abdul Aziz Bari yang memberi komen tentang kewajaran titah Sultan Selangor itu telah dikelar hebat oleh banyak pihak dan terbaru beliau telah dipanggil oleh polis untuk disoalsiasat.Berikutan peristiwa ini , dikatakan hampir 1000 pertubuhan bukan kerajaan turun padang untuk menyokong usaha menyelamatkan aqidah umat Islam.

         Sememangnya jika saya lihat secara penglihatan kasar, benar...memang benar jumlah orang Islam  yang hadir tidak seperti yang mereka katakan pada awalnya.Tetapi pada saya, saya percaya keyakinan dan sokongan padu mereka yang sedikit ini mampu menghalang usaha ke arah memurtadkan orang Islam.Saya yakin , mereka yang hadir pada hari tersebut adalah mereka yang masih mengambil tahu tentang sensitiviti orang Islam dan mereka yang tidak hadir pula bukanlah bermakna mereka tidak menyokong usaha ini , tetapi pada masa yang sama juga mereka mendoakan dari jauh agar perjalanan program ini dipermudahkan.

Kata Imam Syahid Hassan Al-Banna:"Andai Islam spt sebuah bngunan yg hampir roboh, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa-jiwa muda, aku tidak ingin mengutip dgn ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yg ikhlas utk membantuku mbina kembali bngunan usang itu menjadi sebuah bngunan yg tesergam indah."
_____________________________________________


          Baru pagi tadi saya menjengah ke beberapa laman blog saudara seIslam, banyak yang menjadikan deklarasi HIMPUN ini sebagai entri terbaru mereka.Tidak kurang juga ada yang mengatakan bahawa HIMPUN ini tidak akan berjaya walau dihimpunkan berjuta-juta orang pun sekiranya aqidah dalam jiwa dan hati mereka itu sendiri(mereka yang hadir) belum tertegak kukuh.

         Saya sangat-sangat terpukul dengan kata-katanya.Pada saya, jika kita benar-benar faham kejadian insan yang diciptakan oleh Allah itu benar-benar sempurna, kita perlu memahami maksud kesempurnaan itu.Seharusnya anugerah kesempurnaan yang  diberikan Allah kepada kita yang bergelar hamba menjadikan kita faham erti kehambaan yang seikhlasnya hanya kepada Allah semata.Perkataan hamba itu sebenarnya mengingatkan kita ini tiada apa-apa, dan lantaran itu terkadang kita mudah lupa dan hanyut dalam buaian dunia.Itulah manusia, imannya boleh bertambah dan berkurang.Sebab itu kita berharap sepenuh pergantungan pada Allah dan berikhtiar semampunya agar kita sentiasa dilindungi olehNya.

         Samala juga jika saya katakan aqidah seseorang itu juga perlu didik dan diajar agar seseorang yang beraqidah dapat dilahirkan.Kami yang hadir dalam HIMPUN ini pun tak mampu menilai setinggi mana aqidah kami, yang dapat menilainya adalah Allah.Kehadiran kami ke HIMPUN sebagai bukti di hadapan Allah bahawa kami berusaha dan berikhtiar  untuk memperbaiki kelemahan diri dan menyokong segala usaha dalam menyekat kuasa pihak tertentu yang tidak pernah putus asa dalam melaksanakan agenda memurtadkan orang Islam.Hal ini kerana kami sayang dan cintakan agama Allah.Penyekatan yang dilakukan bukanlah beerti kami inginkan rusuhan, tetapi kami mahu suara kebangkitan menghalang isu murtad ini didengar dan seterusnya diambil tindakan oleh pihak tertentu sebagai tanda menghormati hak-hak dan keistimewaan orang Melayu itu sendiri.

Dalam soal ini, kelompok itu perlu diperingatkan mengenai firman Allah SWT dalam surah Al-Mukminun ayat 52-54 yang bermaksud; Dan sesungguhnya agama Islam ini ialah agama kamu - agama yang satu (asas pokoknya) dan Akulah Tuhan kamu, maka bertakwalah kamu kepada-Ku. Kemudian mereka menjadikan agama mereka berpecah-belah kepada beberapa aliran, setiap golongan bergembira dengan apa yang ada pada mereka. Maka biarkanlah mereka tenggelam dalam kesesatan itu sehingga ke sesuatu masa.''
______________________________________

Berikut merupakan 10 deklarasi yang dikemukakan :
  1.  Menyeru agar semua pihak menghormati dan mendokong peranan Raja-raja Melayu untuk melaksanakan amanah sebagai ketua dan payung kepada pentadbiran Islam di Negara ini seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang tubuh negeri.
  2. Kerajaan yang memerintah baik diperingkat pusat mahupun negeri mestilah memastikan bahawa sensitiviti yang tertinggi di dalam Islam dan perlembagaan sebagai pedoman yang tertinggi di dalam Negara ini dihormati. Sebarang bentuk pelanggaran termasuk menghina dan mencabar kedudukan Islam hendaklah dihukum berdasarkan peruntukan undang-undang yang ada.
  3. Menuntut supaya kerajaan dalam usaha memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri hendaklah memastikan supaya UNDANG-UNDANG PENCEGAHAN yang tegas dan kukuh untuk memelihara kemuliaan Islam di dalam perlembagaan dapat dimasukkan sebagai kandungan utama.
  4.  Menuntut supaya KERAJAAN mengambil langkah segera menggubal undang-undang khusus untuk mencegah dan membendung gejala murtad dan kegiatan memurtadkan umat Islam selaras dengan kedudukan Islam di dalam Perlembagaan Persekutuan.
  5. Menuntut agar sistem pendidikan Negara disemak semula untuk memastikan tidak ada unsur yang boleh mendedahkan pelajar kepada penghakisan aqidah. Kami menggesa pihak KEMENTERIAN PELAJARAN DAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN TINGGI supaya menggubal sistem pendidikan yang berpaksi kepada Aqidah Tauhid dan penerapan aqidah yang berkesan kepada pelajar-pelajar.
  6.  Meminta kerajaan supaya mengadakan program-program penerangan yang menyeluruh dan berkesan di setiap saluran supaya masyarakat yang berbilang kaum dan agama di Negara kita dapat memahami Islam dan kedudukannya di dalam Negara untuk menghilangkan prasangka buruk dan kekeliruan terhadap Islam.
  7. Menyeru kepada seluruh pertubuhan politik dan bukan politik supaya meletakkan Islam sebagai agenda tertinggi dan utama melebihi kepentingan yang lain serta mengambil sikap yang serius terhadap sebarang usaha untuk mengganggu-gugat kesucian Islam.
  8.  Menyeru semua institusi dalam masyarakat terutamanya IBUBAPA mengambil tanggungjawab yang tegas di dalam mendidik anak-anak dengan kefahaman Islam yang syumul agar dapat membentengi anak dan waris terdekat daripada terjebak di dalam aktiviti pemesongan aqidah.
  9. Menggesa kerajaan supaya memantau dan mengawal aktiviti pihak media samada media cetak, media elektronik dan media baru. Sebarang bentuk penyiaran yang menyimpang dan menyentuh sensitiviti umat Islam dan keharmonian bernegara perlulah diambil tindakan yang tegas mengikut peruntukan undang-undang yang ada.
  10. Menyeru seluruh umat Islam yang hadir dalam perhimpunan ini mahupun yang tidak dapat hadir, melupakan segala perbedaan fahaman politik dan lain-lain hambatan untuk bersama-sama BERSATU menyongsong tugas berat mempertahan dan menyelamatkan aqidah umat daripada sebarang bentuk pencerobohan.
Walaupun kita berlainan parti , namun dalam hal-hal yang menyentuh sensitiviti orang Islam seperti yang pernah berlaku pada kisah Natrah, diharapkan kita bersatu hati agar kelestarian beragama dapat dicapai.Walau pun kita mempunyai berjuta wajah , diharapkan pada masa yang sama kita sentiasa kembali kepada keperibadian jati diri Islam yang sebenar dan berusaha mempertahankan identiti umat Islam agar tidak dicairkan sewenang-wenangnya oleh pihak yang tidak bertanggungjwab.Toleransi kepada agama ada batasnya .Sebab itulah kita perlu mempertahankannya.MANTAPKAN AQIDAH , SELAMATKAN UMMAH!!!

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails