Sunday, June 26, 2011

Aqilah



Salam w.b.t
Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia, Rasulullah SAW , ahli keluarga dan sahabat Baginda.Alhamdulillah tika ini Allah memberikan saya kesempatan untuk menulis lagi . Setinggi-tinggi kesyukuran saya rafa'kan ke atasNya.Alhamdulillah.

Untuk entri kali ini bertajuk Aqilah.

Teman yg paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat akan mati;)

"Ku teguh di jalan ini bukan semata-mata kerana kefahamanku tetapi juga kerana doa sahabat-sahabat kecintaanku"
"...hanyalah untuk mengharapkan keredhaan Allah, kami tidak menghendaki balasan dari kamu dan tidak pula (ucapan) terima kasih..." (Al-Insan : 9)

"MaasyaAllaah, laa quwwata illaa billaah”


        Saya sebenarnya dari dulu nak sangat bercerita tentang sahabat saya ini...bercerita tentang jasanya dalam memastikan sahabat seangkatannya berada di jalan dakwah ini. Alhamdulillah...Allahuakbar...saya melafazkan rasa syukur atas kurniaanNya dan merasakan pertemuan dengan insan ini membuatkan saya kuat.Seriously , Aqilah saya ini sangat comel dan cute orangnya. Walaupun saya tidaklah selalu bersama-sama dengan beliau, tetapi kecekalan beliau mengharungi kehidupan amat saya kagumi. Kami bukanlah belajar dalam satu institusi pengajian yang sama.Beliau di IIUM Nilai manakala saya di Nilai University College.

       Teringat kembali sewaktu dulu, pada tahun 2009, saya dipertemukan dengan beliau di dalam satu kumpulan usrah bersama kak Rina. Bagusnya sahabat saya ini, kiranya beliaulah salah seorang yang 'kerap' follow up saya sejak usrah pertama yang dijalankan di Masjid Putra Nilai ketika itu.Jadi di kala diri terkapai-kapai dalam melaksanakan tarbiah dalam diri waktu tu(sebab pergi usrah sorang-sorang dgn diselubungi rasa takut ...yelah tiada member yang nak teman saya pergi usrah...masing-masing ada komitmen masing-masing), hadirnya beliau sedikit-sebanyak  memberi kekuatan kepada saya untuk terus bangun dan thabat di jalan ini.Terima kasih Ya Allah.

       Bukan itu sahaja, beliau juga selalu hantar mesej berbaur ketuhanan kepada saya. Tidak keterlaluanlah kiranya saya katakan bahawa kini di dalam inbox phone saya dipenuhi dengan penghantar yang bernamanya beliau.Alhamdulillah.Seperkara lagi, ketika penglibatan awal saya di dalam usrah ini, adakala nya saya menghadapi masalah memahami tafsir disebabkan saya tidak mempunyai Quran beserta Tafsir yang khas yang boleh dibuat sebagai rujukan.Saya ingat lagi, ketika saya dalam kebuntuan  itu, beliau menghadiahkan sesuatu yang amat-amat saya suka dan hadiah inilah yang selama ini saya cari.Nak tahu apa dia:

Hah inilah.Nak cari gambar yang betul-betul sama tu takde la plak.Tapi yang penting ia tetap sama tapi tidak serupa.

      Hati ini rasa sebak tiba-tiba bila mendapat tahu beliau dalam kesedihan.Saya tahu saya tak akan dapat berbicara dengan beliau...tetapi ketahuilah wahai sahabatku...izinkan daku menyelami masalah yang terbungkam dalam dirimu.Please...;-(.

Sahabat
Telah kau daki
Gunung kemerdekaan
Menuju sinar harapan
Kehidupan masa depan
Menuju kebahagian

Sahabat
Relung waktu telah lalu
Rindu hati ingin bertemu
Walau surya telah berlalu
Dirimu masih ku tunggu
Dalam paruh waktuku

Sahabat
Aku memuja seraya berdoa
Kesehatan dan keberkahan
Tetap menyertaimu
Bersama KuasaNya
Kau akan bahagia

Sahabat
Sukma melemah
Jiwa berserah
Tak tahu arah
Terhentilah darah

Sahabat
Telah berujung riang
Gaung cinta persaudaraan
Telah kau tebarkan
Mengisi celah darah
Terpendam lubuk dalam

Sahabat
Lukisan kata tepat
Hembusan angin bertempat
Riasan duniawi bersifat
Dalam kota terpadat
Semoga masih sempat
Citra ini terdapat

       (Roil Jiwang Muhtadin : Jakarta, 14 Juni 2009)
Sumber: revolusisenja.indosastra.com

Semoga enti sentiasa tabah dan sabar dalam mengharungi kehidupan ini.Lagu buat enti....lagu yang berkumandang di blog ana ini;-)Yakinlah Allah sentiasa bersama-samamu.

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails