Friday, May 27, 2011

Doktor Peduli Umat


Salam w.b.t
Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia Rasulullah SAW , ahli keluarga dan sahabat handai baginda.
Alhamdulillah diberi kesempatan menulis lagi.

Kali ini saya tidak mahu menulis tetapi saya ingin berkongsi perasaan saya , bersemangatnya saya melihat penulisan seorang doktor ini.dakwahdoktor.Dan saya ingin menjadi sepertinya.InsyaAllah.


Seorang doktor yang setiap harinya berdepan dengan masyarakat, pelbagai jenis lapisan masyarakat, pelbagai ragam manusia, berinteraksi dengan mereka, mempengaruhi keadan emosi mereka, menguasai pilihan-pilihan yang bertepatan, maka rugi lah jika seorang doktor muslim hanya memikirkan soal gaji dan mewahnya kehidupan yang terbentang.

Pelajar doktor,
Dari peringkat pengajian lagi, mulalah fikirkan bagaimana untuk memanfaatkan ilmu dan kedudukan yang akan diberikan nanti. Penyakit umat juga makin parah, datang dari pelbagai arah dan pelbagai ancaman bukan sahaja penyakit pesakit-pesakit di hospital semata-mata. Doktor juga tidak boleh berdiam diri dengan hanya memikirkan kehidupan diri sendiri dan sekitar hospital serta masalah perubatan sahaja. Penyakit masyarakat perlu ditangani dalam pelbagai arah oleh semua golongan, bukan golongan 'eksklusif' tertentu sahaja.

Saya ingin menjadi doktor yang peduli umatnya... doakan saya. Anda pula bagaimana?

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails