Saturday, May 28, 2011

Apabila si dia cemburu

Salam w.b.t.
Selawat serta salam buat Junjungan Mulia Rasulullah SAW, ahli keluarga dan sahabat handai Baginda.
Alhamdulillah saya diberi kesempatan menulis lagi.

Pada entri kali ini saya akan berkongsi sikit rasa hati melalui pembacaan ilmiah saya pada hari ini.Pengisiannya tidak lah saya terangkan secara mendalam tetapi saya ingin bagitahu yang si dia mencemburui saya.

Jam 8.00 pg sekujur jasad wanita(saya) bangun menghampiri kekasih saya 
nak dijadikan cerita ,kekasih saya itu berada tidak jauh sebenarnya dari saya
untuk hadiah buat dirinya
saya cuba menulis sebuah surat cinta buat dia
sungguh berjela-jela ayat-ayat cinta buat dia
namun dia buat tak tahu sahaja
saya bertanya mengapa ?
adakah saya bersalah?
jika saya bersalah, maafkanlah saya...Ya Allah maafkan saya juga
saya dah berusaha untuk menjaga hati dia
kerana saya tidak mahu dia hilang pada hari pernikahan saya dengan dia


Bermula dengan tulisan pena creatinine....rupa-rupanya dia cuba menipu saya
terjadinya creatinie itu sebenarnya hasil perpecahan product of creatine phosphate
dia tahu creatinine mempunyai banyak tugas tetapi dia tak meminta saya untuk membantunya
selain berada di dalam serum , creatinine juga ada di dalam plasma..
bukan itu sahaja creatinine juga mempunyai fungsi dalam urine
tapi si dia cuba untuk menyembunyikan fungsi itu dari saya
dan Alhamdulillah saya temui jawapannya
di dalam urine, creatinie act as indicator to test either kidney function well or not


Saya semakin nak tahu mengapa dia nak sangat Jaffe method tolong selesaikan masalah creatinine ni...
oh rupa-rupanya Jaffe ni boleh detect kandungan creatinine dalam serum
saya bertanya kepada dia adakah dia tahu yang creatinine dah ada kekasih?...jadi tidak usahlah untuk mendekati creatinine...
dia melihat saya lalu berkata:
'Siapa yang merupakan kekasih creatinine?mengapa saya tidak tahu..'(dia bertanya)
hehe
saya bagitahu dia
kekasih creatinine itu ialah urea...
disebabkan terjadinya ikatan perkahwinan antara mereka dengan mahar yang melebihi nilai normal
maka akan terjadilah sesuatu musibah kepada orang sekelilingnya..
dan orang itu mungkin saya...dan mungkin dia
maksud di sini mungkin pernikahan mereka menyebabkan seseorang disyaki menghidap penyakit kidney failure


dia semakin tidak keruan nampaknya..
lalu bertanya :
'mana awak tahu?'
saya kata:
'sebab kawan urea Berthelot Reaction ada memberitahu saya yang beliau dah dapat detect urea ni dan bila diselidik urea ini memang mampu menyebabkan seseorang ada kidney failure dan maybe dehydration...


nampaknya dia semakin cemburu pada saya apabila dia tahu saya lebih tahu segala-galanya dari dia....
saya katakan pada dia yang saya mempunyai kader dakwah yang ramai di belakang saya
saya ada kapten cholestrol, kapten total protein dan bilirubin, kapten calcium, kapten glucose dan banyak lagi..
wah nampaknya dia semakin malu dan lari dari saya..


siapakah dia....???
Si dia itu adalah buah hati saya.....saya tahu dia amat bertegas dalam menghendaki saya memahaminya...
lantas pelbagai persoalan cuba dilontarkan pada saya...
tapi saya tak kisah sebab dari situ dapat mendidik saya menjadi seorang yang kuat bersama kader dakwah saya...
di belakang badannya sentiasa tertera satu ayat yang membuatkan saya terus bersemangat 
iaitu:
"Dakwah adalah nombor 1 dan belajar bukan nombor 2"


Si dia yang saya maksudkan ialah:


BUKU CHEMICAL PATHOLOGY SAYA(ilmu yang terkandung di dalamnya)!!!!
INGAT KITA AKAN BERNIKAH HARI RABU DEPAN!!


saya harap ikatan pengetahuan yang datang dari Allah melalui buah hati saya kepada saya akan berkekalan hingga ke akhirnya...kerana saya memerlukan petunjuk jalan untuk sampai ke destinasi yang akhirnya..sehingga bertemu dengan Yang Maha Esa....Allah SWT...


*di belakang badan= muka surat depan buku chemical pathology saya

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails