Sunday, February 6, 2011

Kem Smart Solat


Salam w.b.t

Alhamdulillah syukur kepada Allah Subhanahuwataala kerana dengan rahmatNya dapatlah program "Kem Smart Solat" dijalankan di kg saya...Kg. Parit Haji Ali yang telah berlangsung selama 2 hari(3-4 Febuari 2011).Terima kasih diucapkan kepada brothers dan juga sisters yang telah turun padang bersama-sama kami dalam menjayakan program ini.Semoga apa yang kita lakukan ini, walaupun tidak di nilai di mata manusia, InsyaAllah ada nilaiannya di hadapan Allah.Diharapkan juga para peserta akan dapat mempraktikkan theory solat yang telah diajar oleh fasilitator.Banyak feedback yang kami terima selepas berakhirnya program ini.Rata-rata berpuas hati dan ada sesetengahnya tidak berpuas hati.Namun apa yang pasti tujuannya adalah untuk memperbaiki diri kami dan pada masa yang sama menyerukan orang lain ke arah kebaikan.Selepas ini InsyaAllah ada perancangan untuk mengadakan sekali lagi dengan kerjasama ISMA, Pembina Johor.InsyaAllah.Moga Allah bantu.Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berda'wah) kepada kebajikan ( mengembangkan Islam , dan menyuruh berbuat segala yang baik, serta melarang daripada segala yang salah( buruk dan keji ). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya ( Surah Ali-Imran : 104 )

 Ingin saya memetik kata-kata Imam Hassan Al-Banna:
Sesiapa dikalangan kamu yang terlalu cepat mahu mengutip hasil sebelum tempoh matang atau memetik bunga sebelum sampai masanya maka saya tidak akan bersetuju dengannya sama sekali. Lebih baik dia berundur daripada da'wah ini( Ikhwan Muslimin ) kepada gerakan lain. Sesiapa yang mampu bersabar dengan benih tadi berkembang, tumbuh sebagai pokok, mengeluarkan buah yang lebih baik dan tiba masa untuk memetiknya maka kesabarannya akan diberikan ganjarannya oleh Allah SWT. Kita akan memperolehi salah satu daripada ganjaran oleh Allah. Kita akan memperolehi salah satu daripada ganjaran berikut iaitu kemenangan dan ketuanan atau mati syahid dan kebahagian yang abadi.


*Doakan semoga pelajar Malaysia di Mesir selamat dalam keadaan skrang yang kacau bilau..juga doakan semoga ikhwanul muslimin berjaya menjatuhkan Hosni Mubarak!
*Keadaan banjir di Segamat kembali reda..tetapi dalam masa yang sama masih terdapat lagi pusat pemindahan dibuka untuk mangsa-mangsa...Semoga kalian tabah dengan ujian dari Allah Subhanahuwataala ini...

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails