Wednesday, July 14, 2010

AIDS dan HIV


Hari ini saya ingin berkongsi serba sedikit info berkenaan HIV AIDS berdasarkan seminar yang saya sertai di Nilai University College.

AIDS adalah peringkat akhir jangkitan HIV bilamana ketahanan badan telah lumpuh dan seseorang itu diserang penyakit-penyakit serta barah.Antara tanda-tanda lain yang boleh dikenal pasti seperti seseorang itu akan hilang berat badan melebihi 10%,cirit-birit berpanjangan,jangkitan paru-paru,jangkitan fungus seperti Candida dan Histoplasma, jangkitan Toxosplasma otak , jangkitan Herps Simplex dan kayap.

3 cara utama HIV menjangkiti manusia;
  1. Hubungan seks dengan orang yang dijangkiti HIV.
  2. Perpindahan darah yang dijangkiti melalui perkongsian jarum suntikan dadah atau melalui transfusi darah yang dicemari virus ini.
  3. Dari ibu yang dijangkiti HIV kepada kandungannya sebelum dan semasa bersalin serta melalui penyusuan badan.
*HIV tidak boleh hidup lama di luar tubuh manusia dan akan musnah oleh suhu yang tinggi lagi kering.
*Risiko jangkitan akan timbul sekiranya air mani/ cecair faraj pasangan yang dijangkiti masuk dalam mulut dan terdapat luka/rekahan/ulser di dalam rongga mulut.
*Hingga kini tiada ubat/vaccine untuk menyembuhkan penyakit ini.Jadi, pencegahan adalah kaedah terbaik untuk mengawal penularan virus ini.Jauhi dadah dan zina adalah tuntutan terbaik.
*Anda tidak akan dijangkiti dengan menderma darah kerana peralatan pakai buang yang digunakan adalah sucihama.Jangan menderma darah sekiranya anda atau pasangan anda disyaki atau menghidap HIV.
*HIV tidak akan berjangkit melalui aktiviti harian dan kemudahan sosial seperti bersalaman,makan bersama bersukan,memegang tombol pintu, mengguna kemudahan awam seperti tandas atau telefon , memegang binatang peliharaan dan sebagainya.

Diharap berguna yea!!!

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails