Friday, May 21, 2010

when that faeces splash on my face...OMG

-19 May 2010-wednesday-
Masa ni aku ada practical exam parasitology kat lab....dan nak dijadikan cerita tetiba aku telah accident.Bahaya kerana ianya melibatkan biohazard.Hehehehe.Aku ceritakan semula kisah ini bukan untuk menyalahkan sesiapa tetapi nak berkongsi pengalaman aku yang berhadapan dengan situasi berbahaya waktu tu.
Masa tu soalan keluar tentang formalin-ether sedimentation technique...sememangnya memerlukan ujian ke atas faeces yang diberikan.Kami ditugaskan untuk mencari parasite yang ada dalam faeces tu.Selesai sahaja mencentrifugekan dilution yang pertama, faeces tu kena dilute into formalin and ether solution.Selepas dah mix solution tu...faeces tu memang kena mix again by using stopper.

Masa ni la seorang memberku, faeces yang diconcangkannya tersplash pada mukaku.Mungkin kejadian tu berlaku disebabkan tekanan methane gas that already produce by these faeces.Aduh apa lagi mukaku jadi merah padam.Terasa percikan faeces tu bukan hanya pada lab coatku tetapi juga pada mukaku.Tetiba aku rasa macam nak sterilizedkan diri aku time tu juga..tapi tak boleh kerana time tu exam.Redha jela...Alhamdulillah akhirnya aku berjaya menemukan parasite of Entamoeba coli cyst when observe under microscope.Thanks God.

this is the real picture parasite of Entamoeba coli that i seen under microscope(stain with iodine solution)

Moral of this story is we must handle experiments in lab with care because like this action, it can cause infection to other.


No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails