Friday, March 19, 2010

10 adab terhadap diri sendiri

Setiap muslimah seharusnya memiliki keperibadian mulia bagi mencerminkan nilai diri dan pada masa yang sama mewakili agama Islam itu sendiri yang penuh kesempurnaan.Untuk itu terdapat beberapa panduan di bawah ini yang boleh kita ikuti:

  1. Menjaga kebersihan secara menyeluruh dengan cara mandi dan menyucikan diri.
  2. Memotong kuku tangan dan kaki pada setiap minggu.
  3. Jangan menghadap kiblat ketika meludah, membuang hingus dan berkahak.Lebih tertib menghadap ke arah kiri dan gunakan sapu tangan yang khusus supaya tidak mengganggu orang lain.
  4. Mengutamakan bahagian kanan.Dahulukan bahagian kanan dalam semua perkara yang mulia seperti ketika mandi ,berwhuduk,memberi hormat, berjabat tangan, memakai pakaian atau kasut, dan memotong kuku.Utamakan pada bahagian kiri pada perkara yang tidak mulia seperti membuang hingus, meludah, menanggalkan pakaian, berinstinjak dan menyentuh aurat.
  5. Mengalihkan wajah ketika bersin bagi mengelak daripada terkena muka orang lain, makanan dan minuman.
  6. Memuji Allah(menyebut segala puji bagi Allah) sesudah bersin.
  7. Mengingat Allah dan bersyukur kepadaNya ketika melihat wajah di cermin.
  8. Membiasakan diri dengan amal soleh seperti beribadah, bersedekah, sembahyang sunat,menghampirkan diri kepada Allah, berzikir dan membaca Al-Quran.
  9. Tidak melakukan sesuatu yang sia-sia, selalu memperbaiki diri dan berusaha memperbaikinya.
  10. Meletakkan tangan di mulut ketika menguap kerana menguap dengan mulut terbuka luas kelihatan tidak sopan selain dapat menghalang sesuatu daripada masuk ke dalam mulut.

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails