Thursday, February 11, 2010

Best pergi Lab Parasitology hari ni.....



BESTNYER HARI NI...!

Hari ni hari Khamis = 11 February 2010...macam biasa hari ni aku ada kelas Cytology, Haematology dan Parasitology...aku nak cerita serba sedikit apa praktikal yang aku jalankan hari ni:
  1. Mase Cytology tadi ada kuiz....harap-harap aku dapat la score...penting ni,
  2. Mase Haematology tadi kitaorang buat experiment tentang 'Hemacytometer...to perform total red blood cell count.'Bahagian yang sukar ialah mase nak masukkan red blood cell tu ke dalam 'pipette of red blood cell'...empat kali aku buat tapi tak nampak sangat RBC nye pada 'Neubauer Counting Chamber'....urgh! so lain kali kena buat betul-betul la sebab experiment ini yang akan keluar masa final exam nanti.
  3. Mase parasitology, aku suka 'handling this experiment' , tapi aku jadi pening bila bau stool tu.Ops hari ni aku guna sample stool dari Kak Fifi nya group...thanks ea Kak Fifi...Practical hari ni bertajuk to find parasite(cyst or Helmith egg) of the stool sample under the microscope.2 cara yang digunakan iaitu 'concentration technique' dan 'direct wet mount'.Masing-masing hari ni banyak ragam...yelah tetiba kena buat experiment ke atas tahi...ade yang tak tahan tu...macam nak termuntah pun ada..he....he..he...walaubagaimanapun hari ni memang best....
HISTOPATHOLOGY PLAK..
Balik ni kena teruskan usaha mencari uterus lembu atau kambing untuk buat assignment Histophatology ni.Formalin....hah jangan lupa ummu...awak kena minta Kak Mas ye nanti.For this assignment, I have new group members: aku, Ila,Mun dan Fahreen....diharapkan semuanya dapat berjalan dengan lancar...InsyaAllah...sem ni memang kena ulang alik ke lab je la...sebabnye nak kena siapkan tissue processing.Embedding dah siap , cuma belum lagi buat 'tissue cutting' guna microtom.


my team for assignment of Histopathology....uterus tissue cutting.
Dari depan aku, Mun, Ila dan Fahreen.

No comments:

Post a Comment

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails