Saturday, January 30, 2010

sedikit info berkenaan konvensyen pemikiran Hassan Al-Banna di UNITEN...

di Dewan Seri Sarjana UNITEN
dari kanan:aqilah,ana,aku,dan ila

Latar diri Hassan Al-Banna:
 • Nama penuh beliau adalah Hassan Ahmad Abdul Rahman Al-Banna
 • Lahir di Kota Al-Mahmudiyah, di kawasan Delta Nil Wilayah Buhaira,Mesir...pada hari Ahad, tanggal 25 Sya'ban tahun 1324(14 Oktober 1906)
Mengenali Hassan Al-Banna:
 • Beliau menerima banyak pengaruh dari beberapa ulama besar,guru dan bapanya
 • Beliau menjadi guru di sebuah sekolah rendah di Kota Ismailiyah setelah lulus dari Dar el-ulum pada 1927
 • Pada 1928 beliau menubuhkan jamaah Ikhwanul Muslimin
 • Antara persatuan lain yang beliau sertai seperti "Jam'iyah Al-Adab Al-Akhlaqiyah" , "Jam'iyah Man'u Al-Muharramat" dan "At-Tariqah Al-Hashofiyah"
 • Beliau juga turut serta dalam penubuhan jamaah Syubbanul Muslimin pada tahun 1927
 • Jamaah Ikhwanul Muslimin yang diasaskannya telah tumbuh, berkembang dan tersebar ke seluruh masyarakat dan kota....pada akhir tahun 40-an Ikhwanul Muslimin ini telah menjadi organisasi sosio-politik yang terbesar di Mesir dan negara Islam lain di seluruh dunia
Penegasan beliau:
 • Jamaah yang beliau dirikan bukan merupakan parti politik, tetapi merupakan kesatuan idea dari berbagai nilai-nilai perubahan, di samping berusaha untuk kembali kepada Islam yang benar dan bersih dan menjadikannya sebagai manhaj yang komprehensif untuk kehidupan.
 • Beliau memimpin jamaah Ikhwanul Muslimin dari1928-1949...dan sepanjang kepimpinannya, beliau banyak menghadapi perangan politik dengan pihak lain(parti Al-Wafd dan parti Al-Saadi).
 • Ketika perang dunia kedua meletus berikutan kejatuhan Bagdad akibat serangan Tatar, beliau mengajak Mesir untuk keluar dari belenggu Inggeris sehingga dapat memberi tekanan kepada Inggeris untuk penuhi permintaan umum Mesir...dalam konteks ini,Ikhwanul Muslimin banyak mengadakan persidangan, dan melakukan demonstrasi untuk menuntut hak-hak negara.
 • Beliau meletakkan perhatian khusus terhadap isu Palestin dan menganggapnya sebagai"permasalahan seluruh dunia Islam" dan beliau selalu menegaskan bahawa"Inggeris dan orang-orang yahudi tidak akan memahami kecuali satu bahasa,iaitu bahasa revolusi, kekuatan dan darah".
 • Beliau juga menolak keputusan untuk membahagikan negeri Palestin yang dikeluarkan oleh PBB pada 1947...dan mengajak semua umat Islam untuk melakukan jihad di tanah Palestin demi mempertahankan tanah Arab dan Muslim.
Beliau juga:
 • Memiliki pendapat yang tepat dan wawasan yang luas terhadap qadhiyah an-nahdhah(masalah kebangkitan).
 • Menghubungkan masalah kemerdekaan dari kolonialisme dan ketergantungan kepada Eropah dari satu sisi,dan terhadap kemajuan ilmu pengetahuan yang harus dicapai oleh umat Muslim pada sisi yang lain....beliau mengatakan,"Kita tidak akan mampu melakukan perubahan dan kita tidak dapat menerapkan konsep perubahan secara internal selama kita belum merdeka dari campur tangan asing".
Konklusinya:
 1. Kemelut yang melanda Melayu kini seperti isu perkauman, perselisihan dan perpecahan perlukan satu jawapan yang menyeluruh dari umat Islam itu sendiri.
 2. Humanisme yang telah berjaya mencengkam umat Melayu dari segi materialisme, sekularisme, komunisme, sosialisme, kapitalisme, liberalisme, demokrasi, pluralisasi dan globalisasi menyebabkan umat Islam tidak ada keyakinan untuk bangun dan akhirnya bergantung kepada bangsa asing.
 3. Sebagai bangsa Melayu (majority), keutuhan dan kekuatan Melayu perlu dititikberatkan.
 4. Kita umat Islam perlu tumpaskan ideologi barat.
 5. Tindakan memisahkan Melayu dari Islam tidak akan dapat membawa kesejahteraan, tetapi akan mencetuskan pergaduhan dan pertelingkahan sesama sendiri.

4 comments:

 1. syukran atas perkongsian ilmu yang sgt bermanfaat:)
  banyak new info yang akk dpt..
  teruskan menulis ye(^_^)/

  ReplyDelete
 2. nak link kan ummu nye post ni kay blog sy ek..:)

  ReplyDelete
 3. syukran siarkan summary nih..

  tak dpt prgi kobanna.. terkilan la gak..

  huu~

  ReplyDelete

PerJaLaNaN HiDuP iNi

PerJaLaNaN HiDuP iNi
Dalam jauh sebuah perjalanan,Allah amanahkan sebuah perjuangan,terimalah dengan kekuatan,kadang-kadang sakit yang mendatang,kadang-kadang teman tak sehaluan,namun itulah ujian mencari iman yang teguh,moga terus bersabar di jalanNya

Muhasabah buat semua

"Walau jauh kita pergi, ingatlah kita pernah di tarbiah dan TARBIAH tidak akan berhenti dan berakhir . Walau sesibuk manapun kita, jangan kita lupa tanggungjawab MUSLIM yang pasti akan ditanya kelak.Walau sebebas manapun kita, jangan kita lupa kita adalah MAKHLUK yang pastinya adalah milik Allah".-peringatan juga buat diriku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails